Sider

torsdag, mai 07, 2009

Varmtvannstull


Dette er et element fra varmtvannsberederen vår. Slik skal elementer i en varmtvannstank ikke se ut.

Det hele startet vel egentlig da vi kjøpte huset - og temperaturen på varmtvannet var så variabelt. Vi tenkte at vi fikk bytte elementer den dagen vi får nytt vann i kranen og ikke det ekstreme kalkvannet som var da.
Så kom vi hjem her en dag og fant en lapp fra netteierkontrollør om at det var jordfeil på det elektriske anlegget vårt. Luren kan en del om sånt, så han målte og bekreftet at det stemte. OG at feilen lå i varmtvannsberederen... Hm. Ringe rørlegger dagen etter ja (i går altså) og fremlegge problematikken og få bakoversveis av at de kan komme samme dag!

Rørleggeren kom, så på tanken og fant ut at han hadde ikke de rette elementene med seg, kjørte tilbake til lageret etter riktige og kom tilbake. Og var smått bekymret fordi vi ikke hadde sluk der berederen står. 300 liter vann er ikke noe å kimse av sa han. Spurte etter håndduker for uansett om vakumet holdt eller ei så ville det bli noe vannsøl. Jeg er jo ikke inne på hva ting og tang betyr så jeg måtte spørre hva han mente med vakum - og fikk forklart at dersom alle kraner er lukket og tette så vil det eneste stedet tanken kan hente vann/luft være gjennom åpningen(e) som elementet/-ene trekkes ut gjennom.
Byttet det nederste elementet først - vakumet holdt greit så det kom ingen vannsprut rett ut. Heldigvis. Det var en del plunder for å få det ut for elementet var fullt av kalk. Skikkelig gufne greier å se på. Men det var helt og ikke sprukket da, så vi tok sjansen på å bytte det neste - det som stod øverst.

Der sleit han seriøst for å få det ut - og det kom mye mer vann. Så jeg stod med håndduker for å samle opp, fant ei bøtte tilslutt som jeg holdt under, og vannet rant i passe strie strømmer og det var varmt og han sleit og bante og stressa. Elementet kom ut. Det nye skulle inn. Det gikk heller ikke så glatt som det første gjorde. Det var mye plunder - og en del vann. Det kom da på plass til slutt. Elementet han tok ut er det på bildet - det er sprukket, den innvendige ledningen ligger åpent på de fleste av 'rørene' og et sted er det rett og slett tært rett av.

Vi fikk høre at slike varmtvannsberedere var ikke det de brukte å montere i vårt område - ja, nå var det jo greit siden vi hadde fått kalkfritt vann - men kalken tok knekken på elementene fort ja. Og hadde ikke jeg vært der og stått med håndduker og børre - da hadde han slitt litt mer og stressa litt mer ja.

Jordfeilen er borte, men i dag morges da jeg dusjet så var det ikke særlig mye varmtvann å snakke om. Noe funker ikke slik det skal,og jeg må ha en ny date med rørleggeren...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar